για μενα

Το 1987 ξεκίνησα την κατασκευή της δικής μου κιθάρας (ταυράκι) την οποία δεν πρόλαβα να χαρώ, γιατί ο καλός μου φίλος Θέμης με προσγείωσε ανώμαλα! Το σώμα ήταν ωραιότατο, αλλά το μπράτσο ήταν λάθος κολλημένο! Από τότε δεν σταμάτησα να φτιάχνω parts για πολύ κόσμο…

Το 1990 έφτιαχνα κιθάρες ηλεκτρικές, ακουστικές… ως τη στιγμή που ήρθε ο Μάριος και είπε με θράσσος: “Θέλω μπάσσο (dolphin)”. Μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω μπάσσο. Οι λόγοι όμως που με έπεισαν να ασχοληθώ με την κατασκευή τους ήταν ότι υπήρχε μεγάλη ελευθερία στη σχεδίασή τους, καθώς και η ανακάλυψη ότι ήταν πολύ σημαντικό όργανο μέσα στην μπάντα.

Και εγένετο! Έφτιαξα δύο dolphin, ένα για τον Μάριο, ένα για μένα! Κυκλοφόρησαν αρκετές κιθάρες και έξι περίπου μπάσα με την φίρμα “handmade by Ioannidis”. Το 1993 αποφάσισα να βρώ ένα όνομα για τα μπάσα – το handmade by Ioannidis δε μου πολυάρεσε – και ο Τζίμης Πανούσης (καλή του ώρα), μέσω του Σάκη, πρότεινε το “Odyssey”!

Επωνυμία είχα. Όργανα;

Κατάλαβα πως η γνώση της ξυλουργικής δεν αρκεί για την κατασκευή μπάσων, αλλά απαιτούνται γνώσεις ηλεκτρονικών (μαγνήτες – κυκλώματα), μεταλλοτεχνίας, φινιρίσματος, μηχανικής. Έπεσα με τα μούτρα στη σχεδίαση και την έρευνα! Έκτοτε δεν σταμάτησε η προσπάθεια για την ικανοποίηση των αναγκών του μπασίστα. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι όργανα ελαφριά, καλοζυγισμένα, εύχρηστα και αξιόπιστα. Όργανα διαυγή και μπάσα, με τους καλύτερους τρομπονάτους και σλαπάτους ήχους και όγκο, όσο θέλετε. Στα studios “γράφουν” εξαιρετικά!

Συνάντησα τη διεθνή αγορά παίρνοντας μέρος στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 1997 και το 2000 στο Bass Day της Νέας Υόρκης. Πήρα χρήσιμες πληροφορίες για το επίπεδο επαγγελματισμού των ξένων εταιριών – κατασκευαστών και αντιλήφθηκα ότι μη έχοντας μαζική παραγωγή τα Odyssey, έχουν το προνόμιο να απευθύνονται στην τοπική αγορά και σε μεμονωμένους μουσικούς από διάφορα μέρη του κόσμου που θα βρούν στα Odyssey αυτό που τους ταιριάζει. Πρόκειται για όργανα made in Greece, είμαι δίπλα σας!

Γιάννης Ιωαννίδης